Fødselsforløbet

Fødslen indtræffer for de flestes vedkommen i uge 38-42, (kun 5 % fødes på den eksakte terminsdato) men det er heller ikke unormalt at føde tidligere, vi har i dag et rutineret sygehusvæsen, og derfor er der som oftest ikke større komplikationer ved at føde en smule før.

Skeden kan åbne sig 10 cm, og dette sker typisk over 12-14 timer, når åbningen starter starter veerne også, de er dog ikke smertefulde i starten, men efterhånden som kvindens skede åbner sig mere og mere bliver veerne kraftigere og hyppigere. Først når skeden er helt åben må kvinden begynde at presse, dette skyldes at først der er der ikke længere en overgang mellem livmoderhalsen og skeden.

Nu hviler barnet hovedet mod bækkenbunden, og selve fødslen kan starte. Fødslen skal ikke ske for hurtigt, da der så er større risiko for at kvinden sprækker. Jordmoderen vil nu sørge for at barnets hoved først kommer ud, herunder naturligvis næse og mund, så barnets luftvejene kan renses.

Efter fødslen af barnet skal moderkagen fødes, barnet skal undersøges, og navlestrengen klippes, hvilket ofte gøres af faderen eller andre deltagende ved fødslen.


Kommentarer

1 Kommentar
#1 Mia skrev d. 24.06.2011 10:18  

Hmm...det er vist ikke helt korrekt at skrive at skeden åbner sig 10 cm! Det drejer sig jo om livmoderen som er noget ganske andet! zwinker

Links

Jordemoder.dk
Jordemoder.dk tilbyder alle typer graviditetsscanniger, jordemoderkonsultation, fødselsforberedelse, graviditetsmassage samt akupunktur. Hos os møder du udelukkende professionelle fagpersoner, som hver især arbejder med det de brænder for.