Årsager til barnløshed hos manden

Der skal som bekendt mindst ét æg og én sædcelle til at forårsage en graviditet. Hvis kvindens frugtbarhed er i orden og dermed er i stand til at producere og lede æggene frem, så kan barnløshed skyldes mandens sædkvalitet. Sædkvaliteten måles efter antallet af sædceller pr. milliliter, som skal være over 20 mio. for at der er tale om en normal sædkvalitet. Man kigger desuden på sædcellernes bevægelighed og deres udseende. Der findes laboratoriske metoder at befrugte æg på, selvom manden har dårlig sædkvalitet. En naturlig befrugtning kan også lade sig gøre i nogle tilfælde.

Flere undersøgelser har vist at en kombination af koffein, alkohol og rygning tilsammen kan være med til at forringe sædkvaliteten, mens de enkelte dele næppe har nogen effekt. Varmepåvirkning fra f.eks. sauna, solarium og måske endda en bærbar computer som ofte sidder på skødet i lange perioder, kan midlertidigt hæmme mandens frugtbarhed. Sædcellerne er yderst varmefølsomme, hvilket er årsagen til at pungen trækker sig sammen i kulde, mens den udvides i varme. Det tager ca. 3 måneder at producere sædcellerne, hvorfor kraftig varme kan hæmme muligheden for at befrugte et æg.

Nogle mænd er også ude af stand til at producere sædceller, mens andre godt kan producere sædcellerne, men ikke komme af med dem. I de tilfælde hvor manden kan producere, men ikke komme af med sædcellerne, er det muligt at udtrække sædcellerne fra pungen og befrugte et høstet æg, som derefter opsættes i livmoderen.

Der findes hjemmetests, som kan bruges til at teste sædkvaliteten, men for den største sikkerhed anbefales et besøg hos lægen.


Kommentarer

1 Kommentar
#1 Søren Andersen skrev d. 29.11.2008 12:20  

Jeg har set et program i fjernsynet hvor man satte mændene i et parhold på en Smoothie-kur, hvor de skulle spise smoothies hver morgen.
 
Pga. antioxidanter i frugt og bær så forbedredes kvaliteten af deres sædceller, og det lykkedes faktisk en af dem at gøre sin kæreste gravid.
 
Hvis nogen skulle have lyst til at prøve en smoothie kur for at forbedre sædkvaliteten, så kan I finde en masse smoothies på denne side:
mange-gode-opskrifter.dk/smoothies.html