Rygning før graviditeten

Det er alment kendt at man ikke bør ryge under graviditeten, men det er også en god idé at stoppe med at ryge lige så snart tanken om at få børn melder sig. Rygere - det være sig både mænd og kvinder - er mindre frugtbare, og kan derfor forvente at skulle forsøge længere end ikke-rygere.

Mere skræmmende er det at rygning kan være årsagen til en spontan abort tidligt i graviditeten. Det er derfor en rigtig god idé at stoppe med at ryge, og hvis ikke man kan klare stoppet selv så søge noget hjælp.

Der er sikkert mange der kan berette om folk, der har fået børn, også selvom de begge røg som skorstene, og uden at barnet tilsyneladende har taget skade. Verden er dog ikke sort/hvid, så det er svært at sige om et barn har taget skade eller ej. Umiddelbart kender jeg ikke til nogen studier der viser at rygning har nogen gavnlig fysiologisk effekt, hvorfor ønsket om at få et barn kan være en ekstra motivation til at få kvittet tobakken.


Links

NetDoktor - Rygning (før) under (og efter) graviditeten
Her kan du læse om rygningens mulige konsekvenser både før, under og efter graviditeten. Mange gode grunde til at stoppe med at ryge.
 
Sundhedsstyrelsens hjemmeside om graviditet og alkohol
Hjemmesiden indeholder en række råd til hvad man skal undgå og hvad man skal gøre i forbindelse med en graviditet. Der er også nogle gode pjecer.